Nieuws

Overkopen domeinnaam steeds gebruikelijker

Er zijn geen .nl-domeinnamen met drie letters meer beschikbaar. Dat blijkt uit onderzoek van DomeinOvername.nl. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die verantwoordelijk is voor het beheer van de .nl-extensie, bevestigt dit. Binnen de .com-extensie zijn drie- en vierletterige domeinnamen al enige tijd op.

Doordat het voor bedrijven steeds moeilijker wordt om een pakkende domeinnaam te vinden die nog beschikbaar is, worden steeds vaker al geregistreerde domeinnamen gekocht. “We zien dat steeds meer bedrijven stevig moeten onderhandelen om een domeinnaam voor een redelijke prijs over te kopen,” aldus Jefta de Ruiter van DomeinOvername.nl, dat is gespecialiseerd in het aankopen en verkopen van al geregistreerde domeinnamen.

De afgelopen zes maanden zag Domeinbalie.nl, het bedrijf achter DomeinOvername.nl, een vervijfvoudiging van het aantal klanten met het verzoek om een al geregistreerde domeinnaam aan te kopen of te verkopen.

Records

De schaarste van pakkende domeinnamen leidt soms tot extreme transacties. In Nederland werd vakantie.nl in 2007 verkocht voor een recordbedrag van €2,5 miljoen. De duurste .com-domeinnaam was carinsurance.com, die in 2010 voor bijna 50 miljoen dollar van eigenaar wisselde. Experts verwachten dat dergelijke bedragen in de toekomst vaker zullen worden neergeteld om pakkende domeinnamen over te nemen.

Gebrek aan kennis

De Ruiter denkt dat de aan- en verkoop van al geregistreerde .nl-domeinnamen de komende jaren flink gaat toenemen. “Mensen hebben meestal wel een goed beeld van wat erbij komt kijken wanneer je een huis koopt of verkoopt. Maar de waarde van een domeinnaam is veel moeilijker in te schatten en wie zich niet goed laat begeleiden kan nog weleens onaangenaam verrast worden,” waarschuwt De Ruiter.

Nieuwe extensies

Volgens SIDN eindigt driekwart van alle door Nederlanders geregistreerde domeinnamen op .nl. Zo’n 14 procent eindigt op .com, de rest op een van de andere beschikbare extensies. Naast zo’n 200 land-extensies, zoals .nl, zijn er sinds kort honderden nieuwe achtervoegsels, zoals .online, .club en .amsterdam. Van die laatste zijn er inmiddels ruim 20.000 geregistreerd.