Uit een recente analyse van SIDN blijkt dat internetcriminelen steeds vaker gebruik maken van online advertenties. Daarmee proberen ze bezoekers te lokken naar hun fake-websites om zo misbruik te maken van de naamsbekendheid van Nederlandse topmerken. 

In totaal vond SIDN 1.526 websites waarbij online advertenties ingezet worden om bezoekers te misleiden. In 2016 waren dit er slechts 420. Met een stijging van meer dan 360% lijkt deze methode bij internetcriminelen aan populariteit te winnen.

Hoe werkt het precies? Bij de zoekresultaten van Google zie je ook vaak relevante advertenties. Degene die op de getoonde advertentie klikt en denkt te gaan naar de website van een bekend merk, kan uiteindelijk terecht komen op een fake-website. Soms is deze website echter een exacte kopie van de originele website en heb jij dat als bezoeker niet door. Op deze manier kunnen internetcriminelen achter je (inlog)gegevens komen.

Klanten bank dupe van internetcriminelen

Recentelijk werden klanten van Knab slachtoffer hiervan. Ze zochten via Google naar de inlogpagina van hun bank en bovenaan hun resultaten werd “www.persoonlijkknab.com” getoond (zie screenshot hieronder). Nadat ze op deze advertentie klikten, kregen ze de verwachte inlogpagina te zien. Wat ze echter niet wisten is dat dit in werkelijkheid een fake-website was. De makers van deze website wilden hiermee de inloggegevens van Knab-klanten bemachtigen om vervolgens hun bankrekening te ‘plunderen’.


Screenshot van de zoekresultaten op Google (Bron: NOS.nl)

Domeinnamen steeds slimmer ingezet door oplichters

Helaas worden domeinnamen steeds slimmer ingezet door internetcriminelen. Zo maken ze vaak gebruik van de bijna identieke, maar valse domeinnamen. Ze vervangen de letter ‘o’ door het cijfer ‘0’ (nul) of registreren dezelfde domeinnamen met een andere extensie (.ml ipv .nl). Bij Knab werd er onlangs een domeinnaam gebruikt met een .com-extensie en een gevoelsmatig logische toevoeging. In dit geval was dat het woord ‘persoonlijk’, maar je kunt hierbij ook denken aan termen als ‘-nl’, ‘-bv’, ‘webshop’ of ‘online’.

Opsporing van valse domeinnamen

Domeinbalie.nl kan bedrijven helpen bij het opsporen van valse domeinnamen om zo phishing, typosquatting of merkinbreuk terug te dringen. Onze DomeinMonitor spoort namelijk 24/7 het internet af op zoek naar nieuwe of bestaande domeinnamen die overeenkomen met (of sterk lijken op) je merknaam. Benieuwd wat we hierin voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend onze brochure aan.