Vandaag heb je in de media kunnen vernemen dat bij een wereldwijde hack waarbij 1,2 miljard inloggegevens zijn buitgemaakt zo’n 5600 websites in het .nl-domein zijn getroffen. Bij het hacken van deze websites zijn mogelijk persoonlijke gegevens buitgemaakt. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) ontving de lijst van getroffen websites van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Hold Security.

Lees meer: http://nos.nl/artikel/709527-miljoen-nladressen-in-grootste-hack.html

Het NCSC, dat onderdeel is van het ministerie van Veiligheid en Justitie, heeft contact opgenomen met de registrars waar de getroffen Nederlandse domeinnamen zijn geregistreerd, zodat zij hun klanten kunnen informeren dat ze slachtoffer zijn geweest van de hack. Het hacken bleek mogelijk door zogenaamde SQL-injectie, waarbij hackers met kwaadwillende code databasegegevens kunnen downloaden. Deze lek is vaak het gevolg van verouderde software die langere tijd niet is ge-update, zoals een oude installatie van WordPress, Joomla of Magento.

Onder de 5600 websites in het .nl-domein die het slachtoffer zijn geweest van hackers, bevinden zich 16 klanten van Domeinbalie.nl. Zij worden vanavond en/of morgenochtend persoonlijk door ons ingelicht. Ook zullen wij hen informeren over de nemen maatregelen. Domeinbalie.nl zelf is niet getroffen door de hack.

Wanneer je je domeinnaam/-namen bij Domeinbalie.nl hebt geregistreerd en voor dinsdagmiddag 12:00 niets van ons heeft vernomen per e-mail of telefoon, kun je er vanuit gaan dat je website niet is getroffen door deze hack. Als je elders je website host, is het raadzaam om de berichtgeving van de betreffende hosting provider te volgen.

TOEVOEGING: De 16 getroffen klanten zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Ook wanneer je niet getroffen bent is het hoe dan ook verstandig om regelmatig het wachtwoord van je accounts te wijzen en de meest recente software-updates te installeren. Denk daarbij aan nieuwe releases van WordPress, Joomla of Magento.