ICANN heeft recentelijk het proces voor het wijzigen van de houdergegevens van generieke extensies aangepast. Daarom kan vanaf 1 december 2016 een .com, .org of .net domeinnaam, na een houderwijziging, 60 dagen lang niet worden verhuisd.  

Wie is de ICANN?

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is een non-profitorganisatie die een aantal internet-gerelateerde taken uitvoert. Hoewel ICANN zelf geen extensies beheert, is zij wel degene die de uitgifte van extensies toekent aan organisaties zoals SIDN (.nl), Verisign (.com) en GMO Registry (.shop). Daarnaast stelt ICANN regels op voor de meeste gTLD’s, waaronder het verplicht maken van ERRP e-mailseenmalige validatie van e-mailadressen en het wijzigen van houdergegevens (IRTP).

Wat is een houderwijziging?

We spreken van een houderwijziging als tenminste één van onderstaande gegevens wordt aangepast:

  • Voor- en achternaam
  • Bedrijfsnaam
  • E-mailadres

Wat betekend dit voor jou?

Bij de registratie van een domeinnaam moet o.a. worden opgegeven wie de houder is van de domeinnaam. Als je vervolgens wijzigingen doorvoert aan deze contactpersoon, kan de domeinnaam daarna 60 dagen lang niet worden verhuisd. Dit is belangrijk om in gedachten te houden bij domeinnamen waarvan de anonieme registratie moet worden beëindigd of een foutief e-mailadres moet worden gecorrigeerd.

Voor welke extensies geldt deze nieuwe procedure?

Deze nieuwe procedure is alleen van toepassing op generieke extensies (gTLD’s), waaronder: .com, .net, .biz, .org en .shop.

Het proces voor houderwijzigingen bij landcode extensies (ccTLD’s) zoals .nl, .be en .de blijft ongewijzigd.