Domeinbalie.nl ondersteunt vanaf nu HTTP/2 op alle webhostingservers. Maar wat is dat HTTP/2 eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk? In deze blogpost leggen we het je graag uit.

Om te surfen op het internet gebruik je het zogenaamde HTTP-protocol. Dit protocol dient voor de communicatie tussen je browser en een webserver. Omdat het internet zich in een rap tempo ontwikkelt is dit protocol toe aan een vernieuwde versie. Die heet HTTP/2.

Wat is HTTP/2?

HTTP/2 is de nieuwe versie van het HTTP-protocol en is oorspronkelijk ontwikkeld door Google. Het voornaamste doel van HTTP/2 is om websites sneller te laten laden. Dat werkt als volgt.

Een website is opgebouwd uit verschillende bestanden. Vooral met contentmanagementsystemen (CMS) zoals WordPress kunnen dit er al snel tientallen of zelfs honderden zijn. Met de eerste versie van http worden deze bestanden in serie, achter elkaar dus, gedownload.

Met HTTP/2 worden deze bestanden tegelijkertijd over een enkele verbinding gedownload. Hierdoor zijn de bestanden sneller binnen en kan de site sneller door de browser op het scherm getoond worden. Vooral gebruikers met tragere verbindingen hebben hier veel voordeel van.

Welke browsers ondersteunen HTTP/2?

Sinds eind 2015 ondersteunen alle moderne browsers HTTP/2. Dit protocol werkt zowel met en zonder beveiligde verbinding (SSL/TLS). Echter hebben Google en Mozilla er voor gekozen om in Google Chrome en Mozilla Firefox HTTP/2 alleen via beveiligde verbindingen te gebruiken.

Voor een beveiligde verbinding is een SSL-certificaat nodig. Deze krijg je gratis bij een webhostingpakket van Domeinbalie.nl. Is je website bereikbaar via HTTPS? Dan maken bezoekers waarvan de browsers dit ondersteunen automatisch gebruik van HTTP/2. Zorg er wel voor dat bezoekers standaard worden doorverwezen naar HTTPS.

Wil je zeker weten of jouw browser HTTP/2 ondersteunt? Dan kun je ook even kijken op: http://caniuse.com/#feat=http2, waar een overzicht staat van alle browsers die HTTP/2 ondersteunen.