Je hebt er misschien wel eens van gehoord, of doet het zelf; het defensief registeren van domeinnamen. In deze update leggen we uit wat defensief registeren precies is en waarom het steeds belangrijker wordt.

De belangrijkste domeinnaam is waarschijnlijk de naam van je bedrijf of die van uw voornaamste dienst, met daarachter .nl, .com of een andere pakkende extensie die past bij uw activiteiten. Je hebt misschien zelfs de naam van uw onderneming gekozen op basis van de beschikbaarheid van de door jou gewenste domeinnaam. Er zijn vandaag de dag goede redenen om eens verder te kijken dan alleen maar de .nl- of .com-naam.

Internationale uitbreiding

Om klaar te zijn voor internationale uitbreiding, in de nabije of verre toekomst, kan het belangrijk zijn om je naam ook met andere extensies vast te leggen. De internationale extensies .com, .net. en .org zijn de meest voor de hand liggende namen, maar denk ook aan bijvoorbeeld .eu en .tv, die met de dag populairder worden. Het kan zelfs lonen om je naam in vertaalde vorm vast te leggen. Zo registreerden wij enkele jaren geleden al domaindesk.com, als internationale variant op domeinbalie.nl.

Domeinkapers op de kust!

Je goede bedoelingen ten spijt, is er nog een goede reden om enkele domeinnamen vast te leggen; bescherming tegen domeinkapers. De domeinnamen die je zelf al heeft geregistreerd zijn in de regel veilig, maar als je je bedrijfsnaam niet heeft geregistreerd met alternatieve extensies (bijvoorbeeld de .eu-variant) loop je risico in aanraking te komen met domeinkapers. Dit zijn personen en bedrijven die domeinnamen registeren om later met een zo hoog mogelijke winst te kunnen doorverkopen. Daarnaast komen je potentiële klanten mogelijk op deze gekaapte domeinen terecht, waardoor je niet alleen omzet misloopt maar mogelijk ook je reputatie schade oploopt.

Vele tienduizenden bedrijven hebben de afgelopen jaren diep in de buidel moeten tasten om de door hun gewenste domeinnamen over te nemen van deze digitale kapers of zelfs hun concurrenten. Je kunt domeinkapers voor zijn door goed na te denken hoe je organisatie zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen en welke domeinnamen dus belangrijk zijn om te registeren.

Spammers, hackers en phishing

Stelt je je eens voor; je bezoekt de website van uw bank, logt in op internetbankieren en in plaats van toegang  te krijgen tot je rekening heeft je zojuist uw persoonlijke inloggegevens verstrekt aan een hacker. Nog een voorbeeld; je bezoekt een bekende webshop, bestelt en betaalt enkele producten en wacht geduldig af. De producten komen nooit, je geld ben je kwijt, uw e-mailadres gehackt en je contactpersonen ontvangen spam vanaf jouw account. Je bent het slachtoffer geworden van phishing, waarbij een hacker je met kwade bedoelingen je inloggegevens afhandig heeft gemaakt door een goed gelijkende website aan te bieden op een domein dat lijkt op het origineel.

Het is algemeen bekend dat veel internetverkeer terecht komt op websites met een spelfout in de domeinnaam, hoeveel precies is niet bekend. Dit werkt phishing in de hand. Een bank doet er bijvoorbeeld goed aan ook zijn domeinnamen te registeren met de meest veel voorkomende typfouten in het adres.

Nieuwe extensies

Het defensief registeren van domeinnamen neemt een nieuwe vlucht nu er tientallen nieuwe extensies beschikbaar komen, zoals .company, .today, .tips, .shop en vele anderen. Hoewel deze extensies nog weinig bekendheid genieten, zullen zij naar verwachting binnen enkele jaren gemeengoed worden. Het aantal beschikbare domeinnamen met de gebruikelijke extensies neemt immers in rap tempo af.

Hoe nu verder?

Je kunt je organisatie beschermen tegen dergelijke praktijken door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Is onze domeinnaam ook geregistreerd met andere, veelgebruikte extensies?
  • Zijn er internationale varianten van onze naam die mogelijk de moeite waard kunnen zijn?
  • Is onze domeinnaam ook geregistreerd met de meest voorkomende spelfouten in het adres?

De domeinnaam-experts van Domeinbalie.nl kunnen je helpen bij het beantwoorden van deze vragen en bij de registratie van nieuwe domeinnamen. Neem geheel vrijblijvend contact op met ons accountteam op 020-4118845 of pro@domeinbalie.nl.